Kategorier
Okategoriserade

Tiggare kan ingen vara

Tiggare kan ingen vara

Boken Tiggare kan ingen vara – Romska kvinnor i fyra generationer sträcker sig över tre sekel och tre kontinenter.

Det är berättelsen om fyra generationers romska kvinnor och deras dramatiska liv, speglat genom deras ögon och genom världshistorien. Kvinnorna, Jeanette Olsson och hennes mormorsmor, mormor och mor, leder sig själva, föräldrar och barn genom världen. Från Asien och Östeuropa på 1800-talet, över Atlanten till Latinamerika, tillbaka till Europa, genom andra världskriget för att slutligen komma till Västerås där de är med och bygger folkhemmets välfärd. I ord och bild tar vi del av kvinnornas glädje, sorg och starka vilja att inte bara överleva utan att leva.

Tiggare kan ingen vara är en berättelse i text och i bild. Många fotografier är tidigare opublicerade bilder ur Jeanette Olssons familjealbum, liksom ur både svenska och utländska arkiv. Bland annat från Auschwitz – där en stor del av Jeanettes släkt mördades – samt foton och dokument från hennes tid i Polen, som flykting i Italien och från flyktingförläggningar, socialtjänst och skolor från hennes första tid i Sverige. Några av de få släktartefakter som Jeanette och hennes förmödrar burit med sig genom historien avbildas också.

Det finns många böcker om romer, men få av romer. Även böcker och vetenskapliga verk som hyllas i media möter ofta stark kritik av romerna själva, eftersom de upplever att de beskrivs nedsättande eller exotiskt. Detta är en bok som tar läsaren med på en resa i tid och rum. En resa som skapar förståelse för en svensk minoritet och som utmanar våra fördomar. Tiggare kan ingen vara berättas med texter skrivna av Jeanette Olsson i samarbete med författaren Gunilla Lundgren. Boken är tvåspråkig, på svenska och romska (kelderash), som är Jeanette Olssons modersmål.

Tiggare kan ingen vara vänder sig till en stor läsekrets och kan användas i den romska moders-målsundervisningen från mellanstadiet och uppåt.